هدف این پژوهش، تبیین و نقد نظریات ریچارد رورتی و هنری ژیرو در باب پرورش روشنفکر است. بررسی مقایسه ای این دو اندیشه، حاکی از آن است که این دو مدل از پرورش روشنفکر دارای اشتراکاتی هستند از جمله محلیت، پرداختن به نقد با هدف واسازی، امکانی بودن و دیدگاه آرمانشهری. بررسی دقیقتر در این زمینه نشان میدهد اندیشة طعنورز آزاد به دلیل دوگانه انگاری در باب حوزة عمومی- خصوصی، عینیت- وفاق اجتماعی از طرفی دچار یک تناقض درونی است و آن دوقطبی بودن فرهنگپذیری- پالایش است علاوه بر این ، نظریه رورتی با محدود ساختن طعنورزی و نقد به حوزة خصوصی، به نخبهگرایی گرایش دارد ولی ژیرو بر خلاف رورتی با طرح تعهد به تغییر اجتماعی و پرداختن به عرصة عمومی، فعالیت روشنفکرانه را به بطن جامعه میکشد. دیدگاه ژیرو نیز دارای نواقصی است از جمله بدبینی به آموزش فرهنگ سنتی و نادیده گرفتن نقش آن در پرورش روشنفکر و همچنین کم توجهی به پرورش عاطفه و معنویت و تحویل تربیت به تربیت سیاسی و... از این نواقص هستند اما به نظر میرسد میتوان از طریق ترکیب و اصلاح دیدگاه روشنفکر عمومی ژیرو و متعهد کردن آن به تربیت معنوی و عاطفی، نظریهای کاملتر در مورد پرورش روشنفکر در آموزش عالی ارائه داد.
محمدی, حمداله, & احمدآبادی آرانی, نجمه. (1396). بررسی انتقادی نظریات ریچارد رورتی و هنری ژیرو در باب پرورش روشنفکر. فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت, 1(1), 34-49.
MLA
حمداله محمدی; نجمه احمدآبادی آرانی. "بررسی انتقادی نظریات ریچارد رورتی و هنری ژیرو در باب پرورش روشنفکر", فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت, 1, 1, 1396, 34-49.
HARVARD
محمدی, حمداله, احمدآبادی آرانی, نجمه. (1396). 'بررسی انتقادی نظریات ریچارد رورتی و هنری ژیرو در باب پرورش روشنفکر', فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت, 1(1), pp. 34-49.
VANCOUVER
محمدی, حمداله, احمدآبادی آرانی, نجمه. بررسی انتقادی نظریات ریچارد رورتی و هنری ژیرو در باب پرورش روشنفکر. فلسفه و تاریخ تعلیم و تربیت, 1396; 1(1): 34-49.